Wabi Sabi – stilla skönhet

Vi matas med idéer om att det är bra att förnya oss, köpa nytt, rensa ut gammalt och nött, leva minimalistiskt och så vidare och så vidare. Det blir en stressande ström av krav på det perfekta i livet. Som motpol till detta vill mamman lyfta fram den japanska och zenbuddhistiska filosofin wabi sabi. Mamman har en bok av Agneta Nyholm Winqvist (2011) som handlar om wabi sabi. Hon beskriver wabi sabi som ett sätt att se skönheten i det ofullkomliga och en väg mot ett anspråkslöst och ödmjukt liv.


När mamman nyligen läste om boken insåg hon att wabi sabi handlar om att leva hållbart. Filosofin handlar både om att vara medvetet närvarande i det du håller på med, att leva i samklang med naturen och att följa livets flöde i både med- och motgångar. Det sista handlar om att välja kärleken framför allt, även om det ibland drabbar vårt ego, och att stå ut i känslan även om den övermannar oss i stunden. Wabi sabi kan vara ett ramverk för att hjälpa oss att göra nya val i tillvaron.

Agneta Nyholm Winqvist beskriver wabi sabi som den kvinnliga kraften, lik moder jord. Hon påtalar att vi alla, män och kvinnor, har den kvinnliga kraften i oss. I österländsk filosofi är den kvinnliga kraften yin förknippad med lugn, mörker, väntan och växande, medan den manliga kraften yang förknippas med driv, ljus, utveckling och framåtanda. Wabi sabi är ödmjukt varande i stället för målmedveten prestation. Många kämpar så mycket idag och mamman tilltalas av tanken på en större närvaro och förtröstan i stället för ständig kamp och strävan efter mer.

Wabi sabi handlar också om tingen. Filosofin hyllar de enkla tingen, de nötta vardagsföremålen och de saker vi verkligen älskar. Hur många av de saker du har i ditt hem älskar du på riktigt?

Strikt enligt zenbuddismen gäller att släppa taget om föremålen och att skala bort allt överflöd. Tankarna kan föras över till ett förhållningssätt som hyllar enkelheten och de lite kantstötta bruksföremålen framför de stylade, nyköpta saker vi tror att vi inte kan leva utan. Vi lockas ju att handla genom att vi övertygas om att ”jag blir lycklig om jag bara köper en sån där” (valfri sak), i stället för att vi bara köper saker som vi verkligen har behov av. Fråga dig själv nästa gång du vill köpa något ”är detta något jag verkligen behöver, eller är det något jag bara vill ha?”. Mamman försöker själv att lära sig att fundera mer innan hon handlar. Det kräver ett annat sätt att tänka…

Det finns mer att läsa om wabi sabi – och för att vara i samklang med filosofin rekommenderar mamman dig att kolla på ditt bibliotek!