Adventskalender 2019

Vi startade vår klimatresa på julafton 2018. Under advent kommer vi att presentera de nya klimatsmarta vanor vi skaffat oss, genom ett inlägg per dag. Tanken är att både utvärdera året som gått och knyta ihop säcken med de lärdomar vi gjort. Samtidigt hoppas vi förstås inspirera dig som läser med möjliga steg mot ett mer hållbart liv. Du hittar alla publicerade inlägg under etiketten adventskalendern – vi startar den 1 december!

Mamman är förtjust i rutiner och traditioner. Det är därför en extra utmaning att fundera över om det finns saker vi kan ta bort eller minska ner på i familjens advents- och jultraditioner. En sak som mamman har valt bort för i år är barnens radio- och TV-julkalender. Den har vi ändå inte lyckats följa de senaste åren, så det är bara onödigt att köpa den!

Mamman försökte också prata med familjen om ifall vi skulle avstå från julgran i år. Träd är som bekant klimatsmarta, så länge de får stå och växa… Men det gick inte! Ingen jul utan gran. Så i stället har mamman beställt en julgran från Smålandsgran som säljer ekologiska julgranar odlade i Sverige med hemleverans önskat datum. Att välja en grönare gran är tips 295 i Naturskyddsföreningens årsbok Ett hållbart liv – som ju är vår guide på resan mot just ett hållbart liv. Med grönare gran syftar de på en närodlad rödgran som odlats utan gifter.

Familjen har beställt julgranen från Smålandsgran i år.

Adventskalendern kommer att utgå från de fem stora områden vi framför allt behöver se över för att bromsa klimatförändringarna. Det är enligt Världsnaturfonden Biffen, Bilen, Bostaden, Butiken och Börsen. Vi försöker tydliggöra i inläggen vilken av de fem det gäller. Det finns en sjätte kategori som mamman tycker är viktig, vi kallar den Budbäraren, som handlar om att påverka för större förändringar.

Hoppas ni följer oss varje dag under advent!

3