7. Handla i andra hand

Stickade vantar utan fingrar

En ny vana som tagit lite tid för mamman att komma in i är att tänka på att handla i andra hand. Det betyder både att i första hand låta bli att handla alls och att handla second hand i butiker, på loppis eller på nätet. Mamman beskriver början av sin resa och motståndet i inlägget Konsumera mera!? För pappan är det däremot inte alls någon ny vana, han har länge gillat att fynda i second hand butiker 🙂

Framåt sommaren började mamman ändå komma in i tänket. Efter semestern köpte vi en fin kanin i andra hand på Blocket. Han är förstås ändå en förstklassig kanin!

Fin kanin i andra hand!

I augusti var vi på vår lokala loppis och hittade många fina saker vi haft stor användning för. I oktober besökte mamman och lillebror vår fina lokala second hand affär och fyndade. Så nu måste det ju räknas som en av våra nya vanor! Att handla i andra hand i första hand är tips 186 i Naturskyddsföreningens årsbok Ett hållbart liv. De lyfter framför allt fram just kläder och inredning som bra varor att handla second hand.

Vi har också börjat leta aktivt efter lokala företag att handla av, som de biodlare som vi nämner i inlägget Bi-produkter. Det är tips 106 i årsboken att stötta lokala producenter, av till exempel honung. Att handla hög kvalitet är också ett sätt att handla hållbart. Mamman har beställt ett par fantastiska vantar som är något i särklass, av en mästerstickande väninna. Garnet är gjort bland annat av nässelfibrer och glänser! Tips 188 i årsboken är att köpa utvald kvalitet, vilket vantarna verkligen är. Mamman räknar med att ha dem läääänge.

Riktigt hantverk är värt mycket!

Den här nya vanan inriktar sig främst mot området Butiken i Världnaturfondens kategorisering. Vi behöver handla mindre och samtidigt mer medvetet.

4