6. Påverka och visa vägen

Idag är det St. Nikolaus dag. Han var ett helgon som sågs som skolbarnens beskyddare och delade ut gåvor till barnen. Många säger att han är jultomtens upphovsman, men då åtföljd av julbocken som risade de stygga barnen. Hur det än är med det passar det bra att Fridays For Future valt dagen idag för stor strejk / skolstrejk för klimatet! Det är ju barnens framtid vi vill skydda.

Lillebror har gjort som sin vana under året att prata med sina vänner om klimatet. En av kamraterna har valt att bli vegetarian efter lillebrors tips. Mamman har märkt att hon också har påverkat sina kamrater, genom bloggen och inlägg på Facebook bland annat. Mammans bekanta har nämligen hört av sig i olika sammanhang och bett om tips och idéer eller velat diskutera olika vanor, vilket mamman tycker är väldigt roligt! Tips 102 i Naturskyddsföreningens årsbok Ett hållbart liv är att peppa och utmana varandra, bland annat genom att skriva på sociala media om vår resa.

Mamman har under året skrivit motioner, medborgarförslag till kommunen och mail till politiker och företag. Det finns mycket att göra för att försöka påverka. Det är också årsbokens tips 87 att kontakta en politiker.

Här finns berättelserna om hur vi försökt att påverka andra för klimatet. Den här nya vanan handlar också främst om området Budbäraren som inte finns med i WWF:s kategorier. Vi behöver hjälpas åt att påverka samhället i en hållbar riktning.

3