Familjens uppdrag

Vår familj fick ett uppdrag i julklapp 2018. Uppdraget var att ”rädda klimatet” med de mått och steg vi i vår familj kan ta. Den här bloggen kommer vara vår dagbok, där vi delar med oss av de lärdomar och idéer vi får under vårt uppdrag.

Här är det brev vi fick.

Familjen består av pappa, mamma, storebror, mellanbror och lillebror. Två av barnen har NPF (neuropsykiatriska funktionsvariationer), ADHD respektive autism /asperger. Vi bor utanför Stockholm i ett eluppvärmt trähus från 70-talet. Vi har tre katter och två akvarium. Både mamma och pappa har bil. 

Vi försöker tänka miljövänligt, men är inte bättre än de flesta. Det klimatsmartaste vi gör är att vi inte flyger. Eftersom storebror har halva släkten i Sydamerika kan det bli aktuellt med en flygresa för honom framöver. Vi kommer använda Naturskyddsföreningens årsbok 2018 Ett hållbart liv som inspiration på vårt uppdrag. #väljnaturen


Boken var ett av de hjälpmedel som låg i uppdragslådan. Där fanns två böcker till; en bok med tips på saker barn kan göra när de har tråkigt och en receptbok med vegansk snabbmat. I lådan hittade vi också tre små inomhustermometrar och en energimätare för att mäta olika apparaters strömförbrukning.

Uppdraget skapades av mamman och det var uppdelat i två; dels brevet till hela familjen, som ni ser här ovanför, dels en liten ihoprullad lapp till var och en med en beskrivning av den familjemedlemmens särskilda roll i uppdraget – utifrån mammans uppfattning om personens styrkor och intresse av att delta aktivt.

Du är mer än välkommen att höra av dig via kommentarsfältet eller via e-post (se i marginalen) om du vill ha mer tips för att göra ett liknande uppdrag i din familj!