Vårt klimatavtryck 2018

Enligt många experter på klimatfrågor kan vi människor inte använda mer än cirka ett ton koldioxid per person och år om vi ska bromsa den globala uppvärmningen. En vanlig svensk använder mellan 9 och 11 ton idag.

För att ta reda på hur mycket av jordens resurser vår familj använder idag gjorde vi ett test med WWF:s klimatkalkylator. Den räknade ut ungefär hur mycket koldioxid vi använder per person och år i familjen. Vår familj lever som att det fanns resurser motsvarande nästan tre jordklot! Vi förbrukar 6,97 ton koldioxid per person och år – fast barnen som promenerar till skolan förbrukar nog lite mindre och föräldrarna lite mer!

Här är vår familjs klimatavtryck i december 2018. Samhället (den rosa tårtbiten) är den samma för alla svenskar. Den yttre cirkeln är svenskens snitt, den inre är det globala snittet.

Som synes finns det att jobba med – värst är våra bilresor. Både mamman och pappan åker ofta bil till jobbet eftersom det sparar tid. Mamman är dessutom åksjuk på bussar och tåg.

Dessa tips fick mamman från ett annat klimattest på nätet, Klimatkontot.se.

Mamman blev överraskad av det sista tipset. Vi uppfattar inte att vi är en familj som konsumerar mycket kläder, elektroniska prylar eller hudvårdsprodukter. Undersökningar visar dock att vi ofta har en felaktig bild av hur mycket vi faktiskt använder. Vi människor tror att vi minskar våra inköp och mätningar visar precis tvärt om. Så det finns all anledning för oss att fundera ett varv till kring den punkten!

Vi kan också bli bättre på maten vi äter, trots att vi mest är vegetarianer (pappa och storebror äter kött ibland). Ica har en tjänst för medlemmar där det går att få tabeller över vilken klimatpåverkan familjens inköp har. Där syntes det att vi behöver tänka till när det gäller mejeriprodukter och färdigmat.