Vilka är vi?

Mammans roll i uppdraget är att vara uppdragsledare och göra alla delaktiga. Hon ska bistå med idéer, experiment och faktaletande. Mamman ska också hitta fler klimatsmarta maträtter som hela familjen kan äta. Mamman tycker att miljö- och klimatfrågor är de viktigaste frågorna idag. Hon är vegetarian sedan tonåren och har länge försökt leva miljövänligt och socialt hållbart. Mamman är egenföretagare och kör en elhybridbil till olika uppdrag (cirka 16.000 km/år). Det mamman tycker är svårast när det gäller de stora klimatsmarta valen är att minska bilkörandet. Bilen sparar tid, är bekväm och mamman blir åksjuk när hon inte själv kör.

Pappans roll i uppdraget är att vara realist och försökskanin med en positiv inställning. Han ska bromsa familjen (mamman) om vi blir överentusiastiska. Pappan tycker att klimatfrågan är viktig. För pappan är även social rättvisa och realistiska planer viktiga – för att vi ska vara hållbara som människor också. Pappan äter kött utanför hemmet, men är beredd att minska på det och välja bättre alternativ. Pappan arbetar på sjukhus och kör bil till jobbet (cirka 9.000 km/år). Även pappan tycker att bilen är svårast att dra in på.

Storebrors roll i uppdraget är att försöka lära sig mer om klimatsmarta val. Storebror äter kött utanför hemmet, men vill gärna välja ekologiskt kött från naturbetesdjur. Storebrors utmaning är att hitta sätt att komma iväg till skolan utan att åka bil.

Mellanbrors roll i uppdraget är att vara forskningsledare. Han ska samla information om våra vanor och fakta om de smartaste valen för klimat och miljö. Mellanbror är vegetarian, men äter ibland fisk. Han har svårt att prova nya maträtter, men är beredd att försöka för klimatets skull. Han tycker också att klimatfrågan är jätteviktig och oroar sig över massutdöendet av olika djurarter.

Lillebrors roll i uppdraget är att vara familjens ledar-inspiratör. Lillebror ska påminna, inspirera och sprida information om det vi lär oss. Han ska hjälpa mamman med bloggen och påminna familjen om klimatsmarta val. Lillebror är som mellanbror vegetarian men äter fisk ibland. Lillebror tycker att den största utmaningen med ett klimatsmart liv är att ändra på vanor – som att få färre presenter eller annorlunda mat.

Lillebror vill rädda klimatet för isbjörnarnas skull. Han tackar alla som klickar på ikonen på sidan och blir isbjörnsfaddrar, eller skänker en slant!